07. september 2024
Facebook
štvrtok, 13 júl 2017 17:00

Policajné vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach stále pokračuje

Written by 
Rate this item
(0 votes)

BRATISLAVA 13. júla (WebNoviny.sk) - Policajné vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach sa stále neskončilo. Policajti však zatiaľ neprišli s novými obvineniami, ktoré by mohli oficiálne zverejniť. „Vzhľadom na štádium vyšetrovania nie je možné bližšie informovať ani o činnosti tímu či predmete trestného konania, ani o vykonaných či plánovaných úkonoch alebo postupoch v konaní,“ uviedlo pre portál vEnergetike.sk oddelenie komunikácie a prevencie prezídia Policajného zboru SR. Odporúčame:
Štát nemusí odškodniť Slovenské elektrárne za prevzatie Gabčíkova, rozhodol súd Policajti sa v súčasnosti nechceli vyjadrovať ani k vyšetrovaniu bývalého šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka, na ktorého boli podané dve trestné oznámenia. Nateraz tak stále platí, že policajti za zhruba dva roky v súvislosti s privatizáciou slovenského dominantného výrobcu elektriny vedú trestné konanie voči šiestim osobám. Päť osôb je obvinených z obzvlášť závažného trestného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a jedna osoba zo zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Škoda vo výške viac ako 308 miliónov eur

V prípade trestného stíhania pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku má ísť o ľudí pracujúcich do roku 2006 v štátnom podniku Vodohospodárska výstavba, ktorá mala vtedy na starosti aj prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo. V druhom prípade vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v tíme Elektro obvinil Ľ. K. zo zločinu skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie. Policajti majú podozrenie, že účelovými účtovnými operáciami v individuálnej účtovnej závierke za rok 2005 v účtovníctve Slovenských elektrární vznikla pre Slovenskú republiku škoda vo výške viac ako 308 miliónov eur.

Skresľovanie údajov hospodárskej evidencie

Už zhruba tri roky sa polícia intenzívne zaoberá Slovenskými elektrárňami. Minimálne trikrát vykonala v spoločnosti raziu. Dve v roku 2014. Jedna z nich mala byť súčasťou vyšetrovania vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Druhý policajný zásah koncom roka 2014 mal nadväzovať na prvú raziu a mal sa týkať Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Národná a kriminálna agentúra začiatkom marca tohto roka vykonala raziu aj vo viacerých firmách, ktoré sa podieľajú, respektíve podieľali na dostavbe atómovej elektrárne v Mochovciach. Akciu vykonal špecializovaný tím vo viacerých dodávateľských firmách v Košickom a Prešovskom kraji.&

Viac k témam: Polícia SR, Slovenské elektrárne
Zdroj: Webnoviny.sk - Policajné vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach stále pokračuje © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 279 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner